Україна та Велика Британія готуватимуть нову велику торговельну угоду

Вівторок, 28 серпня 2018, 11:01

Київ та Лондон узгодили підхід до нової угоди про вільну торгівлю, яка має замінити Угоду про асоціацію з ЄС після виходу Британії з Євросоюзу.

Про це повідомила посол України у ВБ Наталя Галібаренко, відповідаючи на запитання "Європейської правди" в рамках прес-клубу МЗС.

За словами дипломата, Україна від початку пропонувала Лондону підготовку великої торгівельної угоди.

"Ми не хочемо просто взяти Угоди про асоціацію, "порізати" її, викинувши секторальні частини, і назвати те, що залишиться, нашою новою угодою. Ми хочемо принципово нову угоду. Скажу відверто, спершу не було такого розуміння. Але зараз британці вже готові, вони погоджуються що не буде "малої угоди", що потрібно готувати новий документ", - розповіла вона.

За словами посла, по деяких позиціях нова угода має відкрити взаємний доступ до ринків Британії та України на більшому рівні, ніж це передбачено Угодою про асоціації з ЄС

"Ми хочемо вийти по деяких позиціях за рівні тих квот, які є в угоді з ЄС", - пояснила вона.

Наталя Галібренко зазначила, що британська сторона ставить за мету підготувати текст нової угоди на середину наступного року. Україна розраховує, що переговори будуть тривалішими. "Я сумніваюся, що ми за півроку все завершимо – нагадаю, з ЄС ми вели переговори 4 роки"

Київ та Лондон домовилися, що на час переговорів щодо нової угоди на торгівлю з Британією будуть поширюватися норми Угоди про асоціацію з ЄС. Ближчим часом сторони мають домовитися про документ, який зафіксує цю норму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.