Чалий не хоче розриву контракту про "гелікоптери Авакова", але просить пам’ятати про США

П'ятниця, 31 серпня 2018, 09:32

Посол України у Сполучених Штатах Америки пояснив, що його обурення контрактом про закупівлю у Франції гелікоптерів для потреб МВС не означає вимоги про перегляд цієї угоди.

Про це посол Валерій Чалий заявив у інтерв’ю "Європейській правді".

Дипломат вкотре підтвердив, що підписання вартісного із Францією контракту на суму понад півмільярда євро у той час, коли США надають Україні допомогу безкоштовно, викликає запитання американських партнерів.

Чалий також наголосив, що ініціатори цієї закупівлі не консультувалися з іншими органами влади, через що посольство не мало цієї інформації. "Коли мене американська сторона запитала про нього, я не мав що відповісти без запиту інформації з Києва. А має бути інформування ключових країн, має збиратися їхня думка стосовно цього", - впевнений посол.

За його словами, підписання контракту з Airbus свідчить про "відсутність в Україні системи пріоритетів" щодо закупівлі зброї.

"90% всієї матеріальної і технічної допомоги надходить із США. Я не зменшую важливості інших партнерів, але наполягаю, що США – це унікальна для нас країна... Чи вистачить у нас ресурсів на оснащення армії? На закупівлю чогось важливого в США? Безмежних ресурсів у нас немає", - заявив він. 

Водночас, дипломат наголосив, що не вимагає розриву контракту, а лише хотів би зміни системи погодження подібних закупівель: "Я не закликаю щось зараз розірвати, щось переглянути. Але далі треба діяти інакше... Коли йдеться про такі ключові питання, треба передбачати реакцію інших партнерів і тримати баланс".

Детальніше читайте в інтерв’ю "Посол в США: Є ризик перетворення України на сіру зону між НАТО і Росією"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: