В ОБСЄ стурбовані наступом на незалежні медіа Білорусі

Середа, 8 серпня 2018, 14:23

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив серйозне занепокоєння з приводу затримання білоруських журналістів та рейдів у редакціях і помешканнях працівників незалежних ЗМІ. 

Згідно з повідомленням на сайті ОБСЄ, організації відомо про затримання щонайменше 5 білоруських журналістів, які працюють для видань Tut.by та БелаПАН.

"Дуже непропорційні заходи, вжиті правоохоронними органами щодо двох незалежних інформаційних агентств, викликають серйозне занепокоєння з приводу поваги незалежних ЗМІ в Білорусі", - заявив Дезір.

У повідомленні на сайті ОБСЄ йдеться, що журналістам загрожує до 2 років позбавлення волі. Дезір закликав до невідкладного звільнення медійників.

"Я закликаю владу негайно звільнити всіх затриманих журналістів і забезпечити, щоб обидва засоби масової інформації безперешкодно продовжували свою роботу", - наголосив представник ОБСЄ.

Зазначається, що представник ОБСЄ продовжує уважно стежити за розвитком подій у цій справі, включаючи обшуки в приміщеннях Tut.by Media, які продовжились у середу, та аналогічні обшуки в будинку незалежного журналіста і медіа-експерта Павлюка Биковського.

Слідчий комітет Білорусі розслідує кримінальну справу за статтею про "несанкціонований доступ до комп'ютерної інформації" через заяву державного інформаційного агентства "БелТА" про збої під час здійснення доступу до інформації для передплатників.

Вранці 7 серпня співробітники Слідчого комітету прийшли з обшуками в офіси інтернет-порталу Tut.by і інформаційного агентства БелаПАН, а також в квартирі журналістів цих компаній. Журналістів цих видань затримали.

8 серпня білоруські силовики також прийшли з обшуком до мінського кореспондента російської редакції Deutsche Welle Павлюка Биковського.

Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні закликала Мінськ звільнити затриманих журналістів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.