Ердоган отримав подарунок за півмільярда доларів від Катару

Вівторок, 18 вересня 2018, 14:34

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що отримав розкішний реактивний літак Boeing 747-8i вартістю близько півмільярда доларів у подарунок від еміра Катару Таміма бен Хамад Аль Тані.

Про це пише Bloomberg.

Президенту довелося відповідати критикам з опозиції, які запідозрили, що літак насправді купили за гроші платників податків, адже спочатку Ердоган заявив, що Туреччина зацікавлена в придбанні літака, коли його виставили на продаж за близько 500 мільйонів доларів. Та згодом він сказав, що коли правитель Катару дізнався про наміри Анкари, то подарував літака турецькому керівництву.

Політичні, військові та економічні відносини Туреччини з Катаром різко покращилися, оскільки Анкара пішла назустріч цій багатій газом країні Перської затоки, у її конфлікті з регіональним альянсом під керівництвом Саудівської Аравії.

Минулого місяця правитель Катару зустрівся з Ердоганом в Анкарі і пообіцяв вкласти 15 мільярдів доларів у країну, щоб спробувати витягнути Туреччину із фінансової кризи.

Витрати турецького лідера вже давно є підставою для критики з боку опозиційних партій, які кажуть, що він витрачає великі суми на такі речі, як новий президентський палац, який у чотири рази перевищує розмір Версаля, та розкішні транспортні засоби. Ердоган сказав, що палац належить уряду, а не йому, і ці витрати не повинні враховуватися, коли йдеться про престиж турецької держави.

Реактивний літак випустили 2012 року. Він призначений для 76 пасажирів та вісімнадцяти членів екіпажу. В ньому є декоративні салони, каюти та навіть власна лікарня. Такий Boeing називають найбільшим і найдорожчим приватним літаком у світі.

Наразі незрозуміло, що буде з нинішнім літаком Ердогана, якого придбали також на тлі суперечок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.