Туреччина просить Грецію почати новий етап у відносинах

Неділя, 2 вересня 2018, 14:06

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу закликав Грецію почати дипломатичні відносини "з чистого аркуша".

Про це пише Reuters.

"Ситуація навколо наших відносин сьогодні не вигідна нашим країнам. Важливо зміцнити довіру. Ми повинні відкрити нову сторінку в наших відносинах", - сказав він.

За його словами, єдино можливим рішенням багаторічних суперечок між Анкарою і Афінами є "двосторонні переговори без висунення умов".

Туреччина звинувачує владу Греції в "наданні притулку злочинцям" - турецьким спецназівцям, які втекли в Грецію на військовому вертольоті після невдалої спроби державного перевороту в липні 2016 року. Анкара вимагає від Греції екстрадувати їх, щоб вони постали перед судом в Туреччині.

"Грецька система правосуддя, всупереч правилам і принципам міжнародного права, дозволяє злочинцям залишатися безкарними і порушує права жертв", - зазначив очільник турецького зовнішньополітичного відомства.

Відносини Греції і Туреччини напружені через спірні питання: від розділеного Кіпру до прав на острови в Егейському морі. Вони ще більше загострилися після того, як у березні в Туреччині затримали двох грецьких солдатів, однак нещодавно Анкара звільнила їх.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.