Швейцарці на референдумі відкинули пропозиції щодо якості їжі і захисту фермерів

Неділя, 23 вересня 2018, 17:51

Виборці у Швейцарії переважною більшістю голосів відхилили на референдумі в неділю дві ініціативи щодо етичної і натуральної їжі.

Попередні прогнози свідчать, що обидві пропозиції були відкинуті понад 60% голосів, повідомляє BBC.

Ці пропозиції були спрямовані на покращення місцевого сільського господарства та поширення більш натуральної продукції. Проте противники ініціатив, у тому числі керівники бізнесу та уряд, радили людям голосувати проти, оскільки ці ініціативи вели до підвищення цін та звуження вибору продуктів, а також різкої реакції з боку закордонних партнерів.

Перша пропозиція вимагала більшої урядової підримки для натуральної, дружньої до тварин продукції, а також більш детального маркування на упаковці, аби люди знали, що вони споживають.

Вона також закликала до зменшення продуктових відходів та вимагала, щоб імпортна продукція відповідала швейцарським стандартам – для цього швейцарські інспектори повинні були б перевіряти іноземних постачальників на відповідність швейцарським вимогам.

Друга ініціатива вимагала значно більшої державної підтримки місцевих фермерських господарств, підвищення тарифів на імпорт харчових продуктів та іноземної продукції, що не відповідає швейцарським стандартам.

Початково виборці підтримували пропозиції, проте наприкінці кампанії перед референдумом вони очевидно змінили думку, взявши до уваги застереження від уряду, що запропоновані заходи нереально виконати. До того ж торговці продовольством попередили, що це призведе до значного підвищення цін.

Міністр економіки Йоганн Шнайдер-Амманн назвав пропозиції "небезпечними" і сказав, що вони можуть спричинити підвищення тарифів та заходи у відповідь від торговельних партнерів.

Крім того, швейцарці голосували у неділю щодо третього питання – розвитку мережі велодоріжок. Понад 70% підтримали ідею внести в Конституцію розвиток велосипедної мобільності як пріоритет у роботі швейцарської влади.  Варто зазначити, що у Конституції Швейцарії вже є положення про необхідність системної підтримки і послідовного розвитку національної мережі пішохідних та туристичних маршрутів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: