ЄСПЛ визнав незаконним звільнення голови Київського апеляційного адміністративного суду

Вівторок, 25 вересня 2018, 18:20

Європейський суд з прав людини постановив, що звільнення голови Київського апеляційного адміністративного суду Анатолія Денисова у 2011 році було незаконним.

Про це йдеться у рішенні ЄСПЛ.

"Сьогодні Велика палата Європейського суду з прав людини винесла рішення у справі "Денисов проти України". Суд постановив, що звільнення судді з посади голови суду було несправедливим, але відхилив його скаргу на порушення приватного життя" - йдеться у повідомленні.

ЄСПЛ прийшов до висновку, що Вища рада юстиції при звільненні Денисова не показала себе достатньо незалежною і неупередженою, а Вищий адміністративний суд, який розглядав справу у подальшому, не виявив дефектів у рішенні ВРЮ.

Суд постановив, що Україна має виплатити заявникові 3000 євро за моральну шкоду та відшкодувати 3000 євро судових витрат.

Рішення Великої палати є остаточними і не можуть бути оскаржені.

У червні 2011 року Вища рада юстиції звільнила Денисова з посади голови Київського апеляційного адміністративного суду. Водночас він продовжував обіймати посаду судді цього суду. Своє рішення ВРЮ обґрунтувала тим, що Денисов виконував обов’язки голови суду неналежним чином.

Денисов оскаржив звільнення у Вищому адміністративному суді України, однак його скарга була відхилена.

У червні 2013 року парламент звільнив Денисова з посади судді КААС на підставі його заяви про відставку.

Денисов подав скаргу до ЄСПЛ 8 грудня 2011 року, про що було поінформовано український уряд.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: