Посол пояснив, що стоїть на заваді поставок зброї з Німеччини

Вівторок, 4 вересня 2018, 11:37

У Німеччині не готові надати дозвіл на поставку озброєння чи товарів подвійного призначення Україні через побоювання поставити під сумнів роль німців як модератора переговорів з РФ.

Про це посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив у інтерв’ю "Європейській правді".

"Головний політичний аргумент такий: Німеччина відіграє важливу політичну роль у врегулюванні конфлікту. І якщо будуть поставки зброї, то це може поставити під загрозу її нейтральність", - пояснив дипломат.

За його словами, багато хто в Берліні побоюється, що росіяни використають постачання озброєння як привід поставити під сумнів роль німців як посередника переговорів з РФ.

"І коли ми піднімаємо це питання, то перший і єдиний аргумент, який чуємо у відповідь: "От ми зараз це зробимо, а росіяни завтра скажуть – ну все, тоді ми виходимо з Мінського процесу. Навіщо це вам?" – зауважив Мельник.

За словами Мельника, Україна використовує контраргументи у цій дискусії. Наприклад, "нейтральність" німецького уряду не заважає йому лікувати українських військових або поповнювати трастові фонди НАТО для України.

"І потроху Берлін переосмислює свою роль. Тому на параді в Києві з нагоди 27-ї річниці вперше в історії був державний секретар міноборони Німеччини", - розповів Мельник.

Читайте інтерв'ю "Європейської правди": "Посол у Німеччині: "Меркель голосувала за майбутнє членство України в НАТО і це рішення є на папері".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.