Стало відоме ім'я консула, якого Україна висилає з Берегового

фото
Четвер, 4 жовтня 2018, 16:16

Міністерство закордонних справ висилає з України консула на ім’я Дьордь Ваш.

Про це повідомив "Європейській правді" на умовах анонімності угорський дипломат.

За даними ЄвроПравди, дипломат на ім’я György Vass (українською транслітерується як Дьордь Ваш) брав участь у церемонії приведення до присяги угорських громадян – на скандальному відео його можна помітити із бокалом шампанського в руках.

 

Це – один з рядових, молодших за рангом консульських співробітників, пояснив співрозмовник ЄвроПравди. Всього в угорському диппредставництві в Береговому акредитовано 7 консулів, включаюси керівника консульської установи.

Офіційний сайт консульства містить згадку про те, що консул на прізвище Ваш досі є одним з дипломатів, які там працюють.

Зауважимо, що на приховано відзнятому відео, яке спричинило чергове загострення у відносинах України та Угорщини, основні етапи церемонії проводить не висланий консул, а жінка, особа якої ЄП не відома. Зокрема, саме вона інструктує закарпатців, що беруть участь у церемонії, приховувати від української влади отримання ними громадянства.

 

Співрозмовник ЄП утримався від припущення щодо того, чому рішення МЗС України стосується саме Дьордя Ваша. З'ясувати це в МЗС України також не вдалося - Клімкін оголосив, що українська сторона не розголошуватиме дані щодо висланого консула.

Між тим, висока імовірність, що пані зі скандального відео не акредитована в Україні та, можливо, взагалі не є дипломатом, а прибула до Берегового з Будапешта спеціально для проведення церемонії приведення до присяги на вірність Угорщини.

Принаймні, серед консулів, зазначених в якості співробітників дипустанови, є лише одна жінка (заступниця керівника консульства), і вона не схожа на пані зі скандального відео.

Нагадаємо, у четвер МЗС України повідомило посла Угорщини в Україні Ерно Кешкеня, що одного з консулів Угорщини у місті Берегове оголошено персоною нон грата.

У відповідь на це рішення Будапешт висилає першого секретаря українського посольства в Угорщині.

Детальніше про рішення України читайте у статті міністра закордонних справ Павла Клімкіна на сайті "Європейської правди": "Більше ніж "угорська проблема": як паспортний скандал відкрив паралельну реальність".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.