Будапешт невдоволений зволіканням Києва зі схваленням нового посла

П'ятниця, 5 жовтня 2018, 14:37

Будапешт невдоволений зволіканням Києва зі схваленням кандидатури нового угорського посла в Україні.

Про це заявив прес-секретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер у п’ятницю вранці в ефірі каналу М1, повідомляє Magyar Midok.

Менцер назвав "недружнім жестом" той факт, що Київ протягом багатьох місяців затягує із офіційним погодженням кандидатури угорського посла.

Як відомо, новим посланником Будапешта в Україні повинен стати один із найвищих за рангом угорських дипломатів, державний секретар МЗС Іштван Ійдярто. Для його призначення Україна повинна погодити його кандидатуру – видати агреман.

Менцер окремо поскаржився, що в Україні триває залякування угорської меншини і висловив жаль з приводу відсутності критики дій Києва серед держав ЄС, партнерів Угорщини. Він зазначив, що недотримання прав меншин Україною - не винятково угорсько-українська, а міжнародна проблема.

Менцер підтвердив позицію Угорщини, згідно з якою Будапешт вважає безпідставним видворення свого консула з Берегового через "паспортний скандал". Мовляв, в Україні не передбачене покарання за подвійне громадянство. До того ж, за його словами, подвійне громадянство є однією із європейських цінностей.

У четвер МЗС України повідомило посла Угорщини в Україні Ерно Кешкеня, що одного з консулів Угорщини у місті Берегове оголошено персоною нон грата.

У відповідь на це рішення Будапешт висилає першого секретаря українського посольства в Угорщині.

Детальніше про рішення України читайте у статті міністра закордонних справ Павла Клімкіна на сайті "Європейської правди": "Більше ніж "угорська проблема": як паспортний скандал відкрив паралельну реальність".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.