Премію Вацлава Гавела у ПАРЄ отримав російський правозахисник

Понеділок, 8 жовтня 2018, 13:43

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Ліліан Марі Паск’є оголосила, що російський правозахисник Оюб Тетієв, керівник чеченського відділення організації "Меморіал", став лауреатом премії Вацлава Гавела.

Про це повідомляє зі Страсбурга кореспондент "Європейської правди".

Правозахисник опікувався розслідуванням порушень з боку правоохоронних органів. Останньою його справою було розслідування зникнень людей, імовірно викрадених правоохоронцями.

 
Оюб Тетієв, керівник чеченського відділення організації "Меморіал"

Оюб Тетієв наразі перебуває за гратами, тому нагороду замість нього у Страсбурзі отримав голова Правозахисного центру "Меморіал" Александр Черкасов. Тетієва звинуватили у зберіганні марихуани; він запевняє, що наркотики підкинули. Черкасов зачитав лист лауреата, у якому той звинуватив російську владу в системному порушенні прав людини.

"Фальсифікація кримінальних справ стала системою, а умови в російській пенітенціарній системі не гідні навіть для тих, хто скоїв злочин", - зауважив Тетієв, окремо підкресливши, що йдеться не про чеченську, а про загальнодержавну проблему.

Премія Гавела призначається щорічно людині або організації за видатні заслуги у захисті прав людини. Лауреат отримує диплом та грошову винагороду, 60 тис. євро. Вперше премію вручили у 2013 році. За попередні 5 років премія одного разі вже була спрямована в Росію – у 2015 році її тримала російська правозахисниця Людмила Алексєєва.

Як відомо, ПАРЄ на поточній сесії розглядає можливість зняття санкцій з російської делегації задля повернення росіян до роботи в асамблеї. Детальніше про це - у статті "Санкції поза статутом: у ПАРЄ знайшли новий привід для повернення Росії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.