Помер 41-й президент США Джордж Буш, при якому розпався СРСР

Субота, 1 грудня 2018, 09:26

Джордж Буш-старший, що був президентом США у період розпаду Радянського союзу, з 1989 по 1993 роки, помер в суботу вранці (у п'ятницю ввечері за місцевим часом) у віці 94 років.

Про це повідомив речник екс-президента Джим МакГрас.

"Джордж Герберт Волкер Буш, 41-й президент Сполучених штатів Америки, помер 30 листопада у віці 94 років... Питання, що стосуються похорон, будуть оголошені згодом", - йдеться у офіційному повідомленні офісу екс-президента.

Агенція Reuters уточнює з посиланням на джерела, що президент Буш помер у своєму будинку в Х’юстоні.

Як відомо, президент Джордж Буш-старший, обраний від Республіканської партії, очолював США у період карколомних змін в Європі. За час його президентства впав Берлінський Мур та припинив існування Радянський союз.

Зустріч із Леонідом Кравчуком - в публікаціях української преси
Зустріч із Леонідом Кравчуком - в публікаціях української преси
фото Kyivforum

Між тим – щонайменше певний час на посаді голови держави – він не був прибічником незалежності України.

У серпні 1991 року президент США відвідав Київ і виступив у Верховній Раді із промовою, у якій закликав українців залишитися у складі Радянського союзу.

Ця промова, якою Буш намагався зупинити незворотні зміни, увійшла в історію за назвою Chicken Kyiv (через те, що слово chicken, "курча", можна перекласти з англійської також як "боягуз"). Її вважають однією з найгірших міжнародних промов американських лідерів усіх часів.

Буш-старший працював на посаді президента один термін та не зміг переобратися – як вважають через невиконання передвиборчої обіцянки щодо зниження податків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.