Асад скасував спецвізи для послів ЄС - дипломати

Вівторок, 22 січня 2019, 14:55

Президент Сирії Башар Асад скасував спеціальні візи для дипломатів Європейського Союзу та чиновників, які регулярно подорожують між Бейрутом і Дамаском, ускладнивши зусилля щодо розподілу допомоги жертвам громадянської війни.

Про це Reuters  сказали три високопоставлені дипломати ЄС.

З початку конфлікту в Сирії в 2011 році ЄС використовував ліванську столицю, найближче велике місто, як свою дипломатичну базу, закривши більшість посольств у Дамаску на знак протесту проти розправи Асада з опозицією.

Але спеціальний дозвіл на використання багаторазових сирійських віз для доступу до Дамаска був скасований на початку січня без пояснення з боку сирійського уряду, повідомили дипломати ЄС, а це означає, що персонал повинен подавати заявки на одноразові візи щоразу, коли вони хочуть подорожувати.

Дипломати ЄС, які говорили на умовах анонімності, сказали, що вважають, що це спроба змусити європейські уряди і блок знову відкрити посольства в Дамаску, оскільки сирійська армія, підтримана російськими і іранськими військами, повертає контроль над більшістю країни.

"Це серйозна проблема для гуманітарної допомоги ЄС", - сказав один дипломат ЄС. "Це захід, який вражає дипломатів і співробітників європейських урядових посольств і інституції Європейського Союзу".

Після понад семи років руйнівної війни із залучення іноземних держав Європейська комісія виділила майже 800 мільйонів євро на продукти харчування, ліки та притулок для сирійців всередині країни.

У Єврокомісії наразі не оцінюють вплив багатовізової заборони, але кажуть, що роблять "все від нас залежне, щоб вжити відповідних заходів для мінімізації будь-якого впливу на надання гуманітарної допомоги ЄС всередині Сирії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.