В Раді Європи пропонують змінити правила референдумів після Brexit та Нідерландів

Вівторок, 22 січня 2019, 18:00

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення про підтримку зміни пан'європейських принципів проведення референдумів, які має розробити Венеціанська комісія.

Про це повідомляє "Європейська правда" зі Страсбурга.

У ПАРЄ послалися на нагальну потребу змін рамкових правил через чисельні випадки зловживання механізмом референдумів, а також використання цього механізму для вирішення неналежних питань. Серед "проблемних" депутати найчастіше згадували референдум про вихід Британії зі складу ЄС, нідерландський референдум про ратифікацію Угоди про асоціацію з Україною, а також каталонський референдум про незалежність регіону.

Серед іншого, ПАРЄ закликала "Венеціанку" розглянути і, в разі схвалення експертами комісії, додати до рекомендацій такі норми:

– проводити референдуми бажано вже після ухвалення парламентом відповідного законодавчого акта, який виноситься на всенародне голосування;

– неприпустимо виносити на референдуми питання, що суперечать зобов’язанням держав перед РЄ, включаючи референдум про поновлення смертної кари (така можливість розглядається в Туреччині. – ЄП);

– небажано виносити питання, що передбачають інші опції, крім "так" чи "ні", або ж ці опції відповіді мають бути передбачені;

– у разі референдумів за громадською ініціативою (на кшталт нідерландського. - ЄП) має проходити детальна перевірка справжності зібраних підписів.

Наразі невідомо, коли можуть бути готові фінальні правила. Водночас відомо, що Венеціанська комісія Ради Європи вже почала підготовку відповідних рекомендації для країн-членів РЄ. Варто наголосити, що таке рішення ВК, в разі його схвалення, носитиме рекомендаційний характер.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: