Армії Німеччини не вистачає техніки і персоналу – звіт

Середа, 30 січня 2019, 10:09

Збройні сили Німеччини, як і раніше, недостатньо оснащені, недоукомплектовані персоналом і надмірно бюрократичні.

Про це йдеться в новому звіті німецького парламенту, повідомляє Deutsche Welle.

Найбільшою проблемою, на яку скаржилися солдати бундесверу, був брак обладнання, незважаючи на неодноразові обіцянки уряду, починаючи з саміту НАТО 2014 року, змінити ситуацію.

Менше 50 відсотків танків, кораблів і літаків бундесверу були доступні одночасно для тренувань або в цілях експлуатації.

"Запасні частини, як і раніше, відсутні; технічне обслуговування в промисловості затягується; страждають програми навчання. Абсолютно необхідно прискорення закупівель", - йдеться у звіті.

Згідно з документом, німецьким солдатам іноді доводиться покладатися на цивільні вертольоти, щоб переміщатися по Афганістану, в той час як життєво важливе обладнання, таке як бронежилети, необхідно позичати.

Водночас автори відзначають, що проблема не обов'язково полягає в нестачі грошей, адже оборонний бюджет Німеччини збільшився на 5 млрд євро, до 43,2 млрд євро цього року. "Бундесвер став бюрократичним монстром. Занадто багато роботи робиться двічі", - йдеться в документі.

У звіті також зафіксовано зростання повідомлень про сексуальні домагання і випадки правого екстремізму серед солдатів.

Ще однією важливою проблемою для Німеччини є стагнація призову на військову службу, що почалася після того, як в 2011 році країна скасувала обов'язкову військову службу.

Незважаючи на те, що бундесвер загалом розширюється (звіт показав, що чистий приріст становить 4000 професійних військових), більшість з них з'явилися шляхом продовження існуючих контрактів. Іншими словами, німецькі військові старіють.

Уряд обіцяв 198 500 активних службовців до 2025 року в порівнянні з нинішніми 181 000, але число новобранців скоротилося з 23 000 у 2017 році до 20 000 минулого року.

У звіті також детально розповідається про брак ключових фахівців: не вистачає співробітників у сфері військових інформаційних технологій і медичного персоналу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.