Країни НАТО почали ратифікувати протокол про приєднання Македонії

Четвер, 31 січня 2019, 16:35

Болгарія стала першою країною, яка затвердила протокол про вступ Македонії до НАТО.

Про це пише News.bg.

Болгарський уряд оголосив, що уповноважив постійну делегацію Болгарії при НАТО підписати протокол про приєднання сусідньої країни до Альянсу.

Відповідне рішення також ухвалила Німеччина. "Це зробить значний внесок у безпеку в євроатлантичному регіоні, надаючи серйозний імпульс подальшій стабілізації Західних Балкан", - заявили в уряді Німеччини, пише IBNA.

Греція планує ухвалити таке ж рішення 8 лютого. За угодою з Грецією балканська країна буде перейменована на Республіку Північна Македонія. Угода набуває чинності після того, як Греція підпише протокол про вступ свого сусіда до НАТО.

Протокол про приєднання вже затвердили посли країн НАТО і тепер у Брюсселі визначають дату його підписання. Очевидно, що це відбудеться в найближчі дні. Потім протокол мають ратифікувати всі країни Альянсу.

Таким чином, Північна Македонія могла б стати членом НАТО вже на липневому саміті, якщо інші союзники також прискорять процедури ратифікації. Зазвичай процес ратифікації триває рік.

Нагадаємо, парламент Греції 25 січня ратифікував угоду з Македонією про зміну назви останньої. Тепер країна буде називатися Республіка Північна Македонія.

В обмін на відмову Македонії від старої назви та переіменування Афіни пообіцяли зняти вето на бажання Скоп'є приєднатися до НАТО і Європейського Союзу.

У НАТО вважають можливим вступ Македонії в Альянс навесні 2020 року.

Читайте також: "Всупереч протестам та тиску РФ: чому Греція схвалить угоду з Македонією".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.