Скарга України проти РФ по Азову: катування та порушення права на життя

Понеділок, 7 січня 2019, 16:13

Україна звернулася до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з детальною заявою проти Росії щодо порушення прав українських моряків.

Про це на власній facebook-сторінці повідомив урядовий Уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина.

Нова скарга проти Росії деталізує звинувачення проти РФ у справі, відкритій Судом наприкінці минулого року, після атаки РФ на військові кораблі України в листопаді 2018 року.

Відразу після цього інциденту Київ вже просив ЄСПЛ ухвалити негайне рішення про звільнення незаконно захоплених українських громадян, але мав подати обгрунтування своїх претензій на адресу РФ. "Уряд України виконав інструкції Суду та подав 7 січня повноцінну заяву у справі", - пояснив Іван Ліщина.

"Уряд вимагає визнання Судом факту порушення Російською Федерацією прав 24-х українських моряків в ході незаконного нападу на українські кораблі, поранення та захоплення моряків в Керченській протоці 25 листопада 2018 р., їхнього незаконного утримання в пенітенціарних установах РФ та притягнення до кримінальної відповідальності. Уряд України вважає що при цьому були порушені ст.ст. 2, 3, 5, 6 та 38 Конвенції", -  пояснює він.

Згадані статті Європейської конвенції з прав людини стосуються, зокрема, права на життя, заборони катувань, права на свободу та особисту недоторканість, права на справедливий суд. 

Скріншот частини подання, опублікований Ліщиною, пояснює, на якій підставі Україна звинувачує РФ у порушенні права на життя. Дії кораблів російського флоту загрожували життю українських моряків, оскільки обстріл українських кораблів здійснювався з летальної зброї.

Детальніше про всі скарги "Україна проти Росії" в ЄСПЛ читайте в інтерв'ю Ліщини "Залишаємо земельний мораторій? Тоді будуть мільярди компенсацій через Страсбург усім охочим"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.