В Польщі обурені заявою глави МЗС Ізраїлю про антисемітизм поляків

Понеділок, 18 лютого 2019, 11:05

Посол Польщі в Ізраїлі Марек Магеровський обурений заявою виконувача обов’язків міністра закордонних справ Ізраїлю Ісраеля Каца про антисемітизм поляків.

Про це повідомляє RMF24.

"Історичну правду не зміниш. Багато поляків співпрацювали з нацистами і брали участь у знищенні євреїв під час Голокосту. Антисемітизм був уродженим у поляків перед Голокостом, під час і після нього", - сказав Кац.

Перед цим, коментуючи слова, приписані прем’єру Ізраїлю Беньяміну Нетаньяху, Кац зазначив: "Наш прем’єр висловився чітко. Я сам є сином тих, хто пережив Голокост. Як кожен ізраїльтянин і єврей, я можу сказати: ми не забудемо і не пробачимо. Було багато поляків, які співпрацювали з нацистами, і, як казав Іцхак Шамір (екс-прем’єр Ізраїлю. – Ред.), "поляки всмоктували антисемітизм з молоком матері". І ніхто не вказуватиме нам, як ми повинні вшановувати своїх загиблих".

"Дивно, що новопризначений міністр закордонних справ Ізраїлю дозволяє собі таку ганебну і расистську оцінку. Це зовсім неприйнятно", - прокоментував цю заяву посол Польщі в Ізраїлі Марек Магеровський.

Також наразі під питанням візит глави МЗС Польщі Яцека Чапутовича до Єрусалима на саміт країн Вишеградської групи. За даними дипломатичних джерел, участь Чапутовича у зустрічі залежатиме від того, яким чином відреагує офіційний Тель-Авів на заяву Каца.

Нагадаємо, прем'єр Польщі скасував візит до Ізраїлю після коментарів Нетаньяху про те, що "поляки співпрацювали з нацистами" під час Голокосту, маючи на увазі окремих осіб, які брали участь у вбивствах євреїв.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.