США пообіцяли Угорщині тиснути на Київ щодо мови меншин - диплистування

Субота, 2 лютого 2019, 15:57

Позиція США щодо суперечки між Угорщиною і Україною щодо положень українського закону про освіту, що стосуються мови меншин, змістилася в бік підтримки Будапешта.

Про це пише проект ліберальних угорських журналістів Direkt36 з посиланням на дипломатичну телеграму, надіслану у Будапешт послом Угорщини у Вашингтоні Ласло Сабо.

Телеграма містить подробиці бесіди між заступником міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Левенте Мадяром та помічником держсекретаря США у справах Європи і Євразії Вессом Мітчеллом, яка відбулася 18 грудня у Вашингтоні.

"У випадку України, американська сторона тепер погоджується з позицією Угорщини щодо націоналістичного ставлення України та небезпечного прецеденту, який може створити її закон про освіту", - зазначає документ. 

Мітчелл нібито визнав, що "заперечення Угорщини щодо закону про освіту України стосовно меншин є законними, і США постійно піднімають це перед українською стороною".

"Мітчелл сказав, що він сподівається, що український уряд незабаром поступиться. Високопосадовець угорського Міністерства закордонних справ і торгівлі також сказав Директору, що останнім часом українці здавалися більш конструктивними в переговорах з міністром закордонних справ Петером Сійярто", - йдеться у матеріалі.

Однак дипломатія Угорщини та США дуже далека від повної згоди щодо питання України. Мітчелл поскаржився Мадяру, що угорський прем'єр Віктор Орбан говорив про Україну як про "буферну державу".

За словами Мітчелла, він вважає, що у "фундаментальному інтересі" Угорщини лежить те, щоб Україна стала частиною Заходу, і що Україна може бути прикладом того, що "мала держава-нація може встановити політичну незалежність від Росії".

Як відомо, Угорщина блокує зустрічі в рамках співпраці України з ЄС і НАТО через ухвалений Києвом закон про освіту, який набрав чинності 28 вересня 2017 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.