Підпал спілки угорців в Ужгороді: з'явилися нові докази проти екс-помічника німецького депутата

Четвер, 31 січня 2019, 21:05

Cуд в Кракові розглянув нові докази вини журналіста Мануеля Оксенрайтера, екс-помічника депутата партії "Альтернатива для Німеччини", в організації підпалу приміщення спілки угорців в Ужгороді в лютому 2018 року.

Про це пише Tagesschau.de.

У суді оприлюднили листування в месенджері одного з безпосередніх виконавців підпалу, 28-річного поляка Міхала Прокоповича, з дружиною. Так, на питання дружини про те, о котрій він зустрічається з Мануелем, Прокопович відповів: "Об 11:30. О 19:30 мій рейс назад з пересадкою у Варшаві. Але я візьму таксі, я не хотів би їхати з такою сумою готівки в громадському транспорті".

Йдеться про тисячу євро, які Оксенрайтер передав Прокоповичу в берлінському аеропорту Тегель. Раніше поляк визнав свою провину і назвав Оксенрайтера замовником підпалу. За всю операцію Прокопович отримав 1500 євро, а також гроші на придбання квитка на літак.

За даним ЗМІ, Оксенрайтер неодноразово зустрічався з російським пропагандистом Александром Дугіним, відомим своїми ультраправими поглядами. Зокрема вони співпрацювали у центрі Katehon, де головою наглядової ради є російський мільярдер Костянтин Малофєєв, відомий тим, що фінансово підтримує сепаратистів на сході України. Саме через фінансову підтримку проросійських бойовиків він перебуває у санкційних списках ЄС.

 

Оксенрайтер є редактором правого німецького журналу Zuerst! (Насамперед!), протягом останніх п'яти років часто виступав у російських державних засобах масової інформації, висловлюючи підтримку проросійським бойовикам на Донбасі.

Його також пов'язують з пошуком західних спостерігачів на "вибори" на окупованих територіях сходу України та референдум в Криму в березні 2014 року. Для цього він заснував "Німецький центр євразійських досліджень". Серед його засновників був, зокрема, і депутат від AfD Маркус Фронмаєр, який розірвав співпрацю з Оксенрайтером після звинувачень на його адресу.

Читайте також: "Теракт на 5 держав та Польська фаланга Путіна: хто стоїть за підпалом спілки угорців в Ужгороді"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.