Підтримка проєвропейського курсу України за 1,5 року послабилася майже на 10% - КМІС

Середа, 27 лютого 2019, 16:52

Підтримка проєвропейського курсу України послабилася за останні півтора року майже на 10% і повернулась до рівня, зафіксованого до запровадження безвізу з ЄС (47% в лютому 2017 року, 45,5% - у лютому 2019-го).

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 8-20 лютого 2019 року.

Методом особистого інтерв'ю опитано 2042 респонденти, що мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим).

"Порівняно із попереднім опитуванням, проведеним у вересні 2017 року, підтримка проєвропейського курсу послабилася із 53% до 45%. Хоча в цілому думки населення щодо бажаного курсу зовнішньої політики протягом останніх чотирьох років лишаються практично незмінними", - йдеться у повідомленні.

Більшість опитаних, відповідаючи на запитання: "Яким напрямком зовнішньої політики має йти Україна?", вважає бажаним курс на вступ до ЄС - 45,5% опитаних. Наступним за популярністю є варіант неприєднання ані до ЄС, ані до Митного Союзу – 25,1%, найменш популярна опція – приєднання до Митного союзу Росії, Білорусі, Казахстану, Киргизії та Вірменії – 14,1%. Важко відповісти на запитання було для 15,3% респондентів.

За регіонами думки про бажаний напрямок зовнішньої політики, як і раніше, суттєво відрізняються.

У західних областях абсолютна більшість (64%) вважає бажаним приєднання до ЄС, 18% - неприєднання до жодного з об’єднань, 4% - приєднання до Митного союзу. У центральних областях більшість (53%) - за курс на приєднання до ЄС, 21% - неприєднання ані до ЄС, ані до Митного союзу, 10% - за приєднання до Митного союзу. У південних областях третина (33%) вважають найбільш бажаним неприєднання до жодного з об’єднань, 29% - приєднання до ЄС, і 23% - за приєднання до Митного союзу. У східних областях третина (33%) висловлюються за неприєднання ані до ЄС, ані до Митного Союзу, 27% назвали бажаним для України вступ до Митного союзу, 21% - приєднання до ЄС.

Опитування також показало, що вступ України до ЄС і НАТО підтримує більший відсоток населення, аніж ідею вступу до Митного союзу. Так, станом на лютий 2019 р. за вступ до ЄС готові проголосувати 51% населення, за вступ до НАТО – 40%, за вступ до Митного союзу – 23%. Якби референдум відбувся у лютому 2019 року і у ньому б взяли участь усі ті, хто визначився із вибором і має намір проголосувати, за вступ до ЄС віддали б 70% голосів (проти – 30%), за вступ до НАТО – 56% голосів (проти – 44%), за вступ до Митного союзу – 36% голосів (проти – 64%).

За даними опитування, відповідаючи на запитання: "Як би ви вчинили, якби зараз відбувався референдум з питання, чи вступати Україні до Європейського Союзу?", 51% респондентів вказали, що проголосували б за вступ України до ЄС, 23% - проти, і 26% - не визначилися, або не брали би участі у голосуванні.

Ставлення до питання вступу України до ЄС помітно відрізняється залежно від регіону. У західних та центральних областях відсоток прихильників вступу до ЄС суттєво переважає над відсотком противників, у південних областях їх приблизно порівну, а на сході більше тих, хто проти вступу до ЄС, аніж тих, хто за.

Якби в лютому проводився референдум з питання, чи вступати Україні до Митного союзу, то за проголосували би 23% жителів України, проти – 43% і 34% - не визначилися або не стали би брати участі у такому референдумі. Вступ України до Митного союзу здебільшого підтримують жителі східних та південних областей.

"Відсоток готових проголосувати за вступ до Митного союзу у лютому 2019 року був трохи вищий, аніж під час попередніх опитувань, проведених після анексії АР Крим та початку збройного конфлікту на сході України: із грудня 2014 року по вересень 2017 року відсоток готових проголосувати за вступ до Митного Союзу не перевищував 18%, у лютому 2019 року – 23%. Водночас відсоток противників вступу до Митного Союзу скоротився із 55% у вересні 2017 року до 43% у лютому 2019, а відсоток невизначених збільшився із 30% у вересні 2017 до 34% у лютому 2019 р", - зазначили у КМІС.

За даними опитування, частка прихильників вступу України до НАТО переважає над часткою противників: якби референдум, чи вступати Україні до НАТО, відбувся у лютому 2019 року, 40% жителів України проголосували б за вступ України до НАТО, 31% - проти; решта 28% не визначилася, або не брала б участі у такому референдумі.

Тож якби референдум проводився у лютому 2019 року і у голосуванні взяли участь усі ті, хто визначився зі своїм вибором, явка становила би близько 72%, а голоси учасників розділилися б таким чином: 56% - за вступ України до НАТО, 44% - проти.

Ідею вступу України до НАТО, як і раніше, підтримують переважно мешканці західних і центральних областей; на півдні і на сході країни більшість налаштована проти вступу України до НАТО.

Як зазначають соціологи, порівняно із вереснем 2017 року частка готових проголосувати за вступ України до НАТО скоротилася із 45% до 40%, повернувшись до рівня 2015 – початку 2017 року. 

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, підконтрольній українській владі. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,3%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.