Німеччина розслідує швидку депортацію можливого спільника берлінського терориста

П'ятниця, 1 березня 2019, 11:26

У Німеччині проводять розслідування щодо обставин швидкої депортації Білела Бен Аммара - друга терориста, який скоїв теракт на Різдвяному ярмарку в Берліні у 2016 році.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Аммар обідав з терористом Анісом Амрі за день до того, як він скоїв наїзд вантажівкою на людей у центрі Берліна, в результаті чого загинули 12 осіб. Після нападу Амрі втік до Італії, де був убитий в перестрілці з поліцією.

Тепер у Німеччині проводиться парламентське розслідування, в якому розглядаються недоліки в розслідуванні теракту.

Представляючи звіт про Аммара журналістам у Берліні, міністр внутрішніх справ Горст Зеегофер заявив, що не знає про місцезнаходження Аммара, якого було депортовано до Тунісу 1 лютого 2017 року.

"Його місце проживання мені зараз невідомо", - сказав Зеегофер, додавши, що не може виключити можливість повернення Аммара до Німеччини.

Зеегофер сказав, що його офіс розглянув прискорену депортацію Аммара і прийшов до висновку, що це "цілком зрозуміло", тому що Аммар розглядався як загроза безпеці, і в той час не було відомо про будь-яку його причетність до теракту.

Німецькі ЗМІ повідомили минулого тижня, що Аммар мав зв'язки з марокканською розвідкою і фотографував берлінський Різдвяний ринок після нападу, а фото надіслав на невідомий номер телефону через два години.

Також повідомлялося, що Аммар, можливо, був у Ніцці під час теракту з використанням вантажівки 14 липня 2016 року туніським ісламістом, в результаті якого загинули 86 осіб.

Аммар подавав заявки про надання притулку в Німеччині під різними іменами і окремо стверджував, що він походить з Марокко, Єгипту та Лівії.

Слідчі знайшли посадковий талон до Ніцци на конфіскованому у Аммара телефону вже після того, як він був депортований у Туніс. Незрозуміло, чи мав Аммар будь-який зв'язок з нападником Ніцци, який підозрюється в наявності спільників.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.