Порошенко обіцяє в разі перемоги підняти питання ПДЧ для України в грудні

Неділя, 17 березня 2019, 14:14

Президент Порошенко в разі переобрання на другий термін обіцяє підняти питання надання Україні Плану дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО на лондонському саміті Альянсу в грудні.

З такою обіцянкою чинний глава держави виступив на зустрічі з виборцями у центрі Києва в неділю, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"До кінця свого другого президентського терміну я планую підготувати Україну до вступу в НАТО і ЄС. І у 2023 році повністю і реалістично почати переговори про вступ до ЄС і зробити так, щоб Україна отримала план дій про членство в НАТО", - сказав Порошенко.

Він зазначив, якщо виборці нададуть йому мандат ще на 5 років, то на Лондонському саміті НАТО в грудні 2019 року він "має намір поставити питання про ПДЧ".

Порошенко повідомив також, що написав про це в листі генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу. Як відомо, після отримання Україною статусу "країни-аспіранта"  в березні минулого року в листі до генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга Порошенко попросив надати Україні План дій щодо членства в альянсі.

У НАТО взяли до уваги лист Порошенка і заявили, що визнання євроатлантичних прагнень України на сайті Альянсу не означає зміни політики блоку, а лише відбиває реальність.

Президент Порошенко в рамках передвиборчої кампанії обіцяє, що Україна отримає План дій щодо членства у Альянсу в 2023 році.

Необхідно зазначити, що надання Плану дій щодо членства в НАТО схвалюється одностороннім рішенням Альянсу. Наразі в Альянсі відмовляються вести діалог щодо надання Україні ПДЧ, і не існує підтверджень того, що це зміниться у 2023 році. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.