Президент Албанії готовий піти у відставку, щоб вирішити політичну кризу

Середа, 20 березня 2019, 19:42

Президент Албанії заявив у середу, що готовий піти у відставку або навіть пожертвувати життям, якщо би це допомогло вирішити політичну кризу в країні.

Про це повідомляє Associated Press.

Ілір Мета сказав, що після невдалого посередництва для вирішення політичної кризи він був готовий піти у відставку, якби був "впевнений, що у країни є політичне, конституційне і тверде рішення".

У розмові з журналістами в східному місті Поградец Мета також порівняв себе з президентом Чилі Сальвадором Альєнде, який наклав на себе руки в 1973 році, коли війська оточили його палац після військового перевороту.

Мета сказав, що він буде готовий "пожертвувати своїм власним життям, як Сальвадор Альєнде, щоб зупинити встановлення хунти, яка відкине Албанію на 30 років назад".

ЄС і США закликали опозицію Албанії не допустити насильства на протестах

Правоцентристська опозиція, очолювана Демократичною партією, відмовилася від своїх парламентських мандатів і проводить акції протесту, звинувачуючи уряд лівого Соціалістичного союзу прем'єр-міністра Еді Рами в корупції і зв'язках з організованою злочинністю.  Опозиція також вимагає дострокових виборів.

Протягом п'яти мітингів, які відбувались щомісяця, прихильники опозиції використовували димові шашки і снаряди, намагаючись проникнути в парламент або урядові будівлі. Поліція відповідала сльозогінним газом і водометами.

Соціалісти кажуть, що опозиція не сприяє просуванню Албанії до членства в Євросоюзі. У червні Брюссель планує ухвалити рішення про початок переговорів про членство з Албанією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.