Прем’єр Косова звільнив заступника міністра через коментарі про НАТО

Понеділок, 25 березня 2019, 14:51

Прем’єр-міністр Косова Рамуш Харадінай звільнив заступника міністра юстиції, який представляє сербську меншину, за те, що той назвав бомбардування НАТО 1999 року "спланованим геноцидом".

Про це повідомляє Reuters.

Заступниця міністра Весна Мікіч представляє сербську меншину, яка складає близько 5% з 1,8 млн населення Косова.

"Альянс НАТО вчинив навмисно спланований геноцид проти суверенної країни, яка боролася проти албанського тероризму в межах своїх власних кордонів" – заявила Мікіч з нагоди 20-ї річниці бомбардувань НАТО.

ЇЇ коментарі викликали критику населеного здебільшого албанцями Косова, де більшість людей цінують роль НАТО у припиненні дворічної війни і відкритті шляху до проголошення незалежності у 2008 році.

У Сербії готують позови проти НАТО за застосування збідненого урану в Югославії

"В уряді Косова не буде місця особам, які зневажають наші спільні євроатлантичні цінності, незалежно від того, яку етнічну групу вони представляють" - заявив Харадінай, відправляючи Мікіч у відставку.

НАТО розпочало бомбардування Югославії 24 березня 1999 року з наміром припинити насильницькі дії сербської армії стосовно албанської меншини у Косово. Удари тривали три місяці.

Як повідомлялося, глава МЗС Німеччини Гайко Маас вважає участь своєї країни у бомбардуваннях НАТО в Сербії 20 років тому "відповідальною дією" і правильною відповіддю на порушення прав людини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.