Естонські ультраправі пригрозили масовими заворушеннями, якщо їх не допустять до коаліції

Понеділок, 25 березня 2019, 16:09

Лідери Консервативної народної партії Естонії (EKRE) Март і Мартін Хельме попередили про масові заворушення в Естонії в разі провалу їхніх коаліційних переговорів з Центристською партією та "Вітчизною".

Про це пише ERR.

"Ми можемо сказати всім, що якщо глибинній державі, медійно-промислового комплексу і Партії реформ вдасться якимось чином провалити переговори про створення правлячої коаліції, то ці маленькі демонстрації - дитяче свято в порівнянні з тим, що почнуть влаштовувати на вулицях наші прихильники, якщо нас відсунуть в бік нечесними методами", - сказав Мартін Хельме.

За його словами, багато людей вже запитували у лідерів EKRE, чи не потрібно почати влаштовувати мітинги. "Ми говоримо, що наразі не треба, це тільки загострить ситуацію. Я не буду розглядати ці сценарії, але ця напруженість в суспільстві, яка зараз є, це дитячий лепет в порівняно з тим, (що буде, якщо) нас відсунуть в бік", - додав він.

"Партія реформ та інші, ви граєте з вогнем! В Естонії за межею або на межі бідності живуть 300 тисяч осіб, які ненавидять Партію реформ. Більшість з них підтримують створювану коаліцію з трьох партій. Якщо наше починання провалиться, і ми кинемо сірник в порохову бочку, то буде вибух, який не відверне ніяка глибинна держава або Єврокомісія, цей вибух буде. Кілька тижнів знущання глибоко образили не тільки 100 тисяч наших прихильників, а й сотні тисяч інших людей", - додав Хельме.

Центристи вирішили формувати уряд з EKRE після того, як відмовились від коаліційних переговорів з Партією реформ, що зайняла перше місце на парламентських виборах. У Європарламенті закликали центристів не формувати національний уряд з "фашистськими" депутатами.

За результатами недавніх виборів Партія реформ отримала 34 мандати, центристи - 26, націонал-консерватори EKRE - 19, "Вітчизна" - 12 і соціал-демократи – 10.

Читайте також "Союз "росіян" та русофобів: як у Естонії створюють неймовірну коаліцію"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.