У Сирії діє ПВК з російсько-українським корінням - розслідування

Четвер, 28 березня 2019, 20:48

У Сирії упродовж кількох років діє приватна військова компанія з російсько-українським корінням.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в розслідуванні Citeam.

Так звана Vegacy Strategic Services Ltd тренує палестинських бойовиків і співпрацює з військовими з РФ, йдеться у матеріалі.

Його автори пишуть, що 20 січня колишній співробітник пропагандистського агентства ANNA-News Олег Блохін почав розміщувати в мережі фото військових інструкторів з георгіївськими стрічками і нашивками у вигляді російського прапора.

Згодом він опублікував знімки тих же людей вже з нашивками ПВК Vegacy Strategic Services Ltd. На думку розслідувачів, представлені Блохіним фото і відео свідчать про те, що російськомовні інструктори тренують угруповання палестинців Liwa al-Quds, що підтримує сирійський уряд.

США розширили санкції проти РФ: у списку ПВК "Вагнер" і "фабрика тролів"

Це палестинське угруповання тісно співпрацювало з російськими військовослужбовцями в Сирії, зокрема, під час облоги Алеппо 2016 року, кажуть експерти. У наступні два роки Liwa al-Quds за підтримки ВПС Росії брала участь у всіх військових операціях проти сирійської опозиції і терористичного угруповання "Ісламська держава".

За інформацією ліванського інтернет-видання Al-Modon, з 2019 року Росія значною мірою посилила підтримку Liwa al-Quds. Зокрема, в складі угруповання з'явилися кілька сотень нових членів, кажуть розслідувачі.

Очевидці повідомляли про присутність серед членів угруповання неповнолітніх. Крім того, загони палестинців беруть участь на боці Росії в конфлікті проросійських і проіранських угруповань всередині коаліції, що підтримує режим Башара Асада, розповідає ліванське інтернет-видання.

За інформацією Citeam, компанія Vegacy Strategic Services заснували в квітні 2011 року в українському місті Миколаїв колишні учасники елітних і спеціальних підрозділів з Росії та України.

У червні 2012 року компанія була зареєстрована на Кіпрі під назвою Vegacy Strategic Services Ltd, йдеться в розслідуванні. У травні 2018 року кіпрська компанія, директором якої був українець Анатолій Смолін, була ліквідована.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.