ЄС прокоментував кінець суперечки зі США щодо дипломатичного протоколу

Понеділок, 4 березня 2019, 13:34

Брюссель вітає рішення США повернути представникові ЄС у Вашингтоні статус державного посла.

Про це у понеділок на брифінгу в Брюсселі повідомила речниця ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Майя Косьянчич, передає "Європейська правда".

На початку січня ЗМІ повідомили, що адміністрація Трампа понизила дипломатичний статус делегації Європейського Союзу в Сполучених Штатах наприкінці 2018 року від держави-члена до міжнародної організації.

Європейські дипломати сприйняли цей крок як ознаку охолоджених відносин між Вашингтоном і Брюсселем під час президентства Дональда Трампа, оскільки адміністрація США не повідомила ЄС про цю зміну заздалегідь, згідно з дипломатичною ввічливістю.

Державний департамент США заявив 4 березня, що знову вважатиме "представництво Європейського Союзу у Вашингтоні еквівалентним представництву двосторонньої місії в дипломатичному корпусі".

"У зв'язку зі змінами наприкінці минулого року ЄС перебував у контакті з адміністрацією США, щоб з'ясувати цю справу. І ми задоволені, що Сполучені Штати ухвалили рішення повернутися до звичної практики", - сказала Косьянчич.

Незважаючи на те, що за три місяці "пониження" США не вказали жодної причини, новий крок співпав із призначенням головою місії ЄС в США колишнього грецького депутата Європарламенту Ставроса Ламбрінідіса - він замінив Девіда О'Саллівана, який був послом з 2014 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.