Суд ЄС: дослідження гліфосату не можуть залишатися в таємниці

Четвер, 7 березня 2019, 12:03

Суд ЄС постановив, що Європейський орган з безпеки харчових продуктів (EFSA) не повинна була обмежувати публічний доступ до досліджень щодо можливого шкідливого впливу гліфосату, популярного гербіциду, на людей.

Про це йдеться у наказі Суду ЄС.

Позов подали євродепутати від "зелених" партій через те, що вони назвали відсутністю прозорості, та у зв'язку зі стурбованістю, що гліфосфат може бути канцерогеном.

Генеральний суд Європейського Союзу в Люксембурзі заявив у четвер, що "громадськість повинна мати доступ не тільки до інформації про викиди як такі, але й до інформації про середньо- та довгострокові наслідки цих викидів".

У 2015 році Міжнародне агентство з вивчення раку визнало гліфосат, який застосовують проти бур'янів, "ймовірно канцерогенним для людини", проте деякі інші спеціалізовані установи вважають гліфосат безпечним для людей.

Пестицид гліфосат (діюча речовина гербіциду "Раундап") використовується і в Україні. У грудні 2017 року Єврокомісія продовжила реєстрацію гліфосату до 2022 року, однак Європарламент схвалив створення спецкомітету для вивчення питання гліфосату.

Франція вирішила встановити 2022 рік як крайній термін для того, щоб поступово відмовитися від використання гліфосату, суперечливого активного інгредієнта в гербіцидах.

Читайте також: "Гербіцид, що викликає рак: Європа сперечається, Україна мовчить".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.