У парламенті Молдови відбулись перші переговори між соціалістами і блоком ACUM

Четвер, 11 квітня 2019, 16:54

У Молдові відбулися перші після виборів переговори між представниками проєвропейського блоку ACUM та проросійською Партією соціалістів, які засвідчили низькі шанси утворення парламентської коаліції.

Про це повідомляє "Європейська правда", посилаючись на видання NewsMaker.

Переговори відбулися за ініціативи Партії соціалістів про формування парламентської більшості.

Молдова: роспропаганда штовхає Додона до союзу із проєвропейською ACUM

Представник ACUM Олександр Слусар заявив, що блок не розглядає можливість створення коаліції з Партією соціалістів, а пропонує співпрацювати тільки в прийнятті "антиолігархічних законів і звільнення держави". У проєвропейському блоці заявляють, що не збираються брати участь у розподілі посад через різницю в поглядах із соціалістами.

В ACUM готові розглядати так звані "антиолігархічні законопроекти", але не готові до розгляду тих, що розділяють суспільство, наприклад про НАТО і статус мов. 

Соціалісти стверджують, що не розглядають варіант створення коаліції з Демократичною партією на чолі з найбагатшим олігархом Молдови Владом Плахотнюком. Найбільш імовірним розвитком подій у випадку неспроможності домовитися з ACUM вони називають дострокові вибори.

У парламенті Молдови не домовилися про коаліцію, Додон заговорив про дострокові вибори

У виступі за підсумками переговорів депутат-соціаліст Іон Чебан зазначив, що соціалісти не підтримають міноритарний уряд ACUM. Фінальне рішення про подальші дії партії буде оголошено після Республіканської ради політичної сили.

В ACUM за підсумками переговорів заявили, якщо соціалісти і далі наполягатимуть на коаліції, то ACUM нема про що з ними говорити.

Новий парламент Молдови, який вперше зібрався 21 березня, наразі не має більшості, необхідної для призначення спікера і нового уряду.

За підсумками парламентських виборів жодна з партій не набрала достатньої кількості голосів для формування більшості. Соціалісти отримали 35 мандатів, демократи - 30, блок ACUM - 26, партія "Шор" - 7 мандатів, і незалежні кандидати - 3 мандати.

Читайте також: "Між Додоном і "крадієм мільярда": кого привели до влади парламентські вибори у Молдові".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.