Меркель: я сказала Путіну, що "Північний потік-2" не означає кінець українського транзиту

П'ятниця, 12 квітня 2019, 16:33

Стратегічне партнерство між Україною і Німеччиною може витримати розбіжності в питанні проекту "Північний потік-2".

Як передає "Європейська правда", про це заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель під час спільної з президентом України Петром Порошенком зустрічі з журналістами в Берліні.

"У нас є спільна мета - Україна повинна залишитися транзитером. Для того, щоб не відбувалися переговори лише між Україною і РФ, присутні представники Єврокомісії в цьому процесі. Я вже казала російському президенту, що для мене "Північний потік-2" не означає того, що Україна більше не буде транзитною країною", - сказала вона. 

У ЄС кажуть, що Україна може позбутися економічної залежності від транзиту російського газу

Меркель додала, що "наше стратегічне партнерство може витримати так певні розбіжності" з Україною, маючи на увазі висловлену Порошенком позицію про необхідність зупинки проекту.

"Поки що позиція Німеччини - це захистити Україну і гарантувати безпеку. Механізми захисту цієї безпеки поки що ми бачимо по-різному: Німеччина - у вигляді гарантування певного обсягу прокачування (газу українською ГТС - Ред.), ми бачимо в зупинці будівництва цього газопроводу", - сказав президент.

Порошенко наголосив, що Україна вбачає у цьому проекті "серйозне політичне забарвлення і загрозу". "Можу заявити, що наші переговори в Німеччині у цій сфері тривають", - додав він.

Нагадаємо, у ЄС вважають, що "Північний потік-2" не запрацює ще 2-3 роки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: