Польща розгляне можливість захищати Литву за допомогою Patriot - генерал

Середа, 3 квітня 2019, 08:54

Перебуваючи з візитом у Вільнюсі, головнокомандувач армії Польщі Раймунд Анджейчак заявив, що Литва і Польща можуть домовитися про синхронізацію систем протиповітряної оборони.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Анджейчак обіцяє розглянути можливість захищати об'єкти Литви за допомогою американських протиракетних комплексів Patriot, які купує Польща.

"Ми члени НАТО, у нас один повітряний простір - таким чином, для наших планів кордону не існує - немає межі навчань або військових операцій", - сказав глава Генерального штабу армії Польщі.

"Звичайно, це залежить від планування. Якщо система буде досить дієвою, то ми зможемо домовитися, як синхронізувати наші системи ППО в Польщі та Литві", - додав генерал-лейтенант.

Литва придбає у США 200 позашляховиків за 142 млн євро

У березні минулого року Польща оголосила, що придбає американські протиракетні комплекси великої дальності. Перші комплекси повинні бути доставлені до Польщі 2022 року, решта - 2024-го.

На цей момент у Польщі немає систем ПРО великої дальності, немає їх і в країнах Балтії, де оборона повітряного простору - це одна з найбільш слабких ланок.

За словами  Анджейчака, конкретно планувати інтеграцію систем Patriot можна буде після того, як Польща отримає перші ракети. "Є питання про системи управління місіями - як підтримувати оперативний зв'язок, а також щодо національних положень, тому що повітряний простір повинен управлятися належним чином, ефективно і безпечно", - сказав офіцер.

"І все ж, якщо в оперативному відношенні це можливо, ми охоче обговоримо з литовцями, як дати відсіч стратегічним загрозам, що постають перед нами", - сказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.