Небезпечно вважати, що прагнення України до членства в НАТО є провокацією проти РФ - генсек

П'ятниця, 5 квітня 2019, 08:52

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляє, що розцінювати прагнення України та Грузії стати членами Альянсу як провокацію проти Росії дуже небезпечно, це те саме, що прийняти світовий порядок, в якому править сильний, який вирішує, що можуть, а що не можуть робити його сусіди.

Про це повідомляє "Європейська правда з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

За його словами, прагнення стати членом НАТО є суверенним рішенням суверенної держави.

У НАТО затвердили пакет заходів для підтримки України в Чорному морі



"Вважати прагнення Грузії та України стати членами Альянсу провокацією проти Росії дуже небезпечно. Тому що щойно ви думатимете, що це провокація проти Росії, то потім ви маєте прийняти той факт, що Росія має право вирішувати, що можуть робити сусіди. Це те саме, що прийняти світовий порядок, де сильні світу цього вирішуватимуть, що можуть або не можуть робити їхні сусіди. А це - відновлення ідеї поділу на сфери впливу", - заявив генсек у четвер у Вашингтоні на прес-конференції, яка відбулася після ювілейного засідання міністрів закордонних справ НАТО з нагоди 70-річчя організації.

Столтенберг нагадав, що сам родом із Норвегії, "невеликої країни, яка межує з Росією". "Я дуже радий, що в 1949 році, коли ми стали членом НАТО, США, Велика Британія та інші країни - засновники Альянсу не прийняли той факт, що СРСР міг би вирішувати, що може робити Норвегія. Точно так само Грузія та Україна мають право визначати свій власний шлях. Це не провокація, і це ні проти кого не направлено. Це суверенне право кожної суверенної держави вирішувати напрям розвитку своєї країни", - підкреслив генсек.

Столтенберг ще раз озвучив тезу про те, що лише країна-аспірант і НАТО "будуть у кінцевому підсумку вирішувати, чи стануть вони або коли вони стануть членами НАТО". "Це не провокація, а суверенне демократичне рішення суверенної демократичної держави", - додав він.

Минулого року Північноатлантичний альянс офіційно визнав, що Україна прагне до членства в НАТО, і додав її в список "країн-аспірантів".

Президент РФ неодноразово називав розширення НАТО загрозою для РФ. Перспективу вступу України в НАТО Путін назвав "червоною лінією", яку не можна переступати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.