Націоналізм, міграція, Трамп: кандидати в президенти Єврокомісії зійшлись на дебатах

Четвер, 16 травня 2019, 09:47

Головні кандидати на посаду президента Єврокомісії за тиждень до європейських виборів зійшлися на теледебатах, у центрі яких стали проблеми міграції, зростання націоналізму та відносини з президентом США.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агенцію Associated Press.

До кандидатів, відібраних політичними групами, належать Ніко Кью (Європейські ліві), Ска Келлер (Зелені), Ян Заграділ (консерватори), Маргрете Вестагер (ліберали), Манфред Вебер (правоцентристська ЄНП) і Франс Тіммерманс (соціалісти).

Єврокомісар попередила про можливе втручання РФ у вибори до Європарламенту

Відповідаючи на запитання трьох європейських журналістів протягом 90 хвилин, шестеро кандидатів на пост Жана-Клода Юнкера також торкнулися питань безробіття серед молоді, податків і зміни клімату.

Дискусія проводилася майже виключно англійською мовою, незважаючи на різні національності кандидатів.

Однією з найбільших загроз єдності ЄС стала нездатність впоратися з міграційною кризою 2015 року, коли до ЄС прибув понад 1 мільйон мігрантів.  

Мігранти з України вперше балотуються в Європарламент за списками партій Польщі

"Щоразу, коли людина помирає в Середземному морі, Європа втрачає частину своєї душі. Ми втрачаємо те, ким ми є, ми втрачаємо наші цінності, не вирішуючи цю проблему", - сказав Франс Тіммерманс, голландський кандидат від Партії європейських соціалістів і права рука Юнкера в Європейській комісії.

Політична криза в Європі принесла перемогу для антимігрантських і ультраправих партій, особливо в Австрії, Великій Британії, Франції та Італії.

"Націоналізм і егоїзм повернулися на цей континент", - сказав Манфред Вебер, німець з правоцентристської Європейської народної партії. Вебер зазначив, що має бути створена система "захисту наших цінностей", що передбачає покарання за порушення правопорядку та інших демократичних норм урядами деяких країн-членів.

Вибори до Європарламенту: кожен десятий виборець підтримує правих або популістів

Кандидатів запитували, як вони будуть поводитися з кимось на кшталт Трампа, який ввів мита на експорт сталі в ЄС і погрожує зробити те ж саме з автомобілями.

Тіммерманс сказав, що вперше ЄС стикається з американським президентом, "який вважає, що в його інтересах мати слабку і розділену Європу. Це небезпечно для нас". "Ми повинні твердо протистояти Трампу, твердо протистояти Путіну. Якщо ми цього не зробимо, вони будуть диктувати тон і зміст музики", - сказав Тіммерманс.

Можливо, жодному з шести кандидатів не вдасться отримати найвищу посаду в Єврокомісії. В останні тижні президент Європейської ради Дональд Туск наполягав на тому, що це рішення повинні ухвалювати лідери держав ЄС.

Вибори до Європейського парламенту в країнах ЄС відбудуться 23-26 травня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.