Головною темою зустрічі глав МЗС Польщі і РФ стало повернення уламків літака Качинського

П'ятниця, 17 травня 2019, 17:53

Головною темою першої за п’ять років зустрічі глав МЗС Росії і Польщі стало повернення уламків літака Ту-154М, що розбився у квітні 2010 року під Смоленськом.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на прес-службу МЗС Польщі.

"Головною темою розмови стало питання про повернення уламків літака Ту-154М, який зазнав катастрофи під Смоленськом 10 квітня 2010 року", - повідомили в МЗС Польщі.

Міністр Яцек Чапутович підкреслив, що це ключовий елемент розслідування, яке проводиться в Польщі, а передачу польської власності обіцяв ще в грудні 2010 року президент РФ Дмитрій Медведєв.

"Немає ніякого логічного пояснення, чому уламки польського літака, такий важливий символ у свідомості поляків, мають лишатися на території Росії. Потрібно якомога швидше знайти формулу, що відповідатиме очікуванням польської сторони і виконає обіцянки, зроблені російською владою", - зазначив глава польської дипломатії.

Повідомляється, що на зустрічі обидва міністри погодилися, що істотним для завершення розслідувань у Польщі і РФ є забезпечення рівного доступу обох сторін до місця катастрофи.

Окрім двосторонніх питань, які обговорювалися на зустрічі міністрів, Лавров і Чапутович зупинилися і на питаннях міжнародної політики, зокрема ситуації в Україні.

"Міністр Чапутович наголосив на необхідності повної реалізації Мінських угод і висловив вже неодноразово підкреслену міжнародною спільнотою важливість територіальної цілісності України", - заявили в МЗС Польщі.

Як повідомлялося, перша за 5 років зустріч глав МЗС Польщі і Росії відбулася у п’ятницю в кулуарах засідання Комітету міністрів Ради Європи у Гельсінкі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.