У Румунії кажуть, що заяву глави МЗС щодо Молдови неправильно зрозуміли

Вівторок, 11 червня 2019, 08:15

Представники Міністерства закордонних справ Румунії стверджують, що врахували заяви міністра Теодора Мелешкану про новий уряд в Кишиневі, але про те, що Бухарест не визнає його, не йшлося.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на TV8.

Мелешкану напередодні заявив, що не бачить проблеми в проведенні дострокових виборів в Молдові 6 вересня. Рішення щодо проведення дострокових парламентських виборів ухвалив Конституційний суд Молдови за поданням Павла Філіпа, в.о. прем'єра за версією Демократичної партії (не визнає зміну влади в Молдові).

У МЗС Румунії кажуть, що офіційна позиція Бухареста, висловлена ​​президентом і урядом Румунії, також була повідомлена міністром Мелешкану.

"З дипломатичної точки зору, немає інституту визнання уряду. Єдиним способом є визнання держави у міжнародному праві. Кожна держава має право вибирати свій урядМи стурбовані тим, що сьогодні в Кишиневі є вибухонебезпечна ситуація. Ми повинні знайти шляхи подолання цієї ситуації", - йдеться в комюніке Міністерства закордонних справ Румунії.

Мелешкану пізніше сказав, що позиція щодо виборів - його особиста, а не позиція Міністерства закордонних справ Румунії.

У Путіна заявили, що "господар Молдови" таємно запропонував федералізацію країни

"Румунія, як держава-член, що головує в Раді ЄС, і твердо підтримує європейський шлях Республіки Молдова, закликала всі політичні сили поважати демократичний процес і волю громадян, висловлену голосуванням на виборах у лютому 2019 року. Ми вважаємо, що громадянам Республіки Молдова потрібне політично узгоджене рішення, яке забезпечить процвітання, продовження реформ і консолідацію проєвропейського шляху. Стабільність Республіки Молдова є необхідною умовою продовження її європейського шляху. Румунія залишається з твердою рішучістю підтримувати європейський шлях Республіки Молдова", - заявив міністр закордонних справ на прес-конференції в понеділок.

Нагадаємо, проросійська Соцпартія та проєвропейський блок ACUM створили коаліцію та обрали нового прем'єр-міністра. Відмову уряду Філіпа та Демпартії визнавати зміну влади вони вважають узурпацією влади.

Конституційний суд Молдови, підконтрольний Демократичній партії, визнав усі рішення нового скликання парламенту нелегітимними, а також ухвалив рішення про розпуск парламенту і проведення нових виборів 6 вересня.

Європейський Союз на рівні Єврокомісії та високого представника з питань зовнішньої політики офіційно повідомив, що вважає легітимним обрання нового уряду.

Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд підтримав позицію нової влади Молдови щодо незаконності розпуску парламенту.

Нову коаліцію у Молдові визнала також Росія.

Детально про ці події читайте у статті "На межі перевороту: що відбувається у Молдові та що це означає для України"

Читайте також: "Промовчати не вийде: яку позицію має зайняти Україна за двовладдя у Молдові".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.