За 2 роки безвізу українці понад 9 млн разів перетинали кордон за біометрикою

Вівторок, 11 червня 2019, 10:31

Громадяни України 9,2 мільйони разів виїздили за кордон України у напрямку держав-членів ЄС за біометричними документами.

Про це свідчить урядова статистика, що є у розпорядженні "Європейської правди".

У статистичних даних, порахованих Державною прикордонною службою (ДПСУ), йдеться про те, що усього в період від 11 червня 2017 до 10 червня 2019 року (тобто за перші два роки дії безвізового режиму) зафіксовано 42,6 млн перетинів кордону громадянам України в напрямку Євросоюзу. Із них 9,2 млн перетинів, за підрахунками прикордонників, здійснено за біометричними паспортами.

Варто зауважити, що у вівторок з’явилися також хибні дані ДПСУ про кількість безвізових подорожей.

У офіційному повідомленні прикордонної служби надана занижена кількість безвізових поїздок – "майже 3 млн" (за даними ЄП, уряду прикордонники прозвітували про 2,91 млн безвізових подорожуючих).  

Рік без віз та статистика без правди: що не так із даними про безвізові поїздки українців

В ДПСУ пояснили, що зараховують у якості безвізових поїздки "за новими біометричними паспортами", що є в принципі некоректним і не враховує навіть ті паспорти, у яких раніше була, але вже завершилася шенгенська віза. Також варто зауважити, що з боку ЄС за спрощеною "безвізовою" процедурою пропускають також тих громадян України, у яких є чинний шенген.

Експерти раніше вже звертали увагу прикордонників на те, що вони ведуть некоректний облік та поширюють неправдиві дані про безвізові перетини, однак відтоді підхід ДПСУ не змінився.

Також у повідомленні ДПСУ існує плутанина між термінами "кількість перетинів кордону" та "кількість громадян, що перетнули кордон" - кількість перетинів вони в частині з речень подають як кількість громадян.

Як відомо, безвізовий режим короткострокових поїздок громадян України до ЄС запрацював із 11 червня 2017 року.

Читайте також: "Безвіз після виборів: чи залишиться безвізовий режим із ЄС за президента Зеленського".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.