Збільшення сил США у Польщі: стали відомі умови угоди

Вівторок, 11 червня 2019, 11:13

У середу, 12 червня, Польща підпише велику угоду з США, яка підвищить статус американських військ у Польщі до "тривалої американської присутності на польській території".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Результати домовленостей оборонних відомств мають затвердити у Вашингтоні президенти Анджей Дуда і Дональд Трамп.

Приблизно 1300 додаткових американських солдатів прибудуть до Польщі, і Варшава витратить близько 2 мільярдів доларів на модернізацію військової інфраструктури, яку будуть використовувати американці.

Все це повинно посилити безпеку Польщі та всього регіону в умовах російської загрози. Проте, як зазначає американський аналітичний центр Stratfor, посилена американська присутність у Польщі може призвести до відповіді росіян.

Польща отримає перші винищувачі F-35 до 2026 року

Торік під час спільної пресконференції з Дудою у Вашингтоні президент США Дональд Трамп схвалив пропозицію Варшави про виділення $1,5-2 млрд на будівництво інфраструктури під американську військову базу на території країни. Дуда зауважив, що її можна було б назвати "Форт Трамп".

Нині на території Польщі дислокуються близько 4,5 тис. американських військовослужбовців, які перебувають там на ротаційній основі.

Читайте детальніше у статті: "Форт Трамп" та інші обіцянки: Польща та США готуються до нового рівня співпраці

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.