У Естонії хочуть обкласти податком імпортовану в країни Балтії електрику РФ

П'ятниця, 14 червня 2019, 09:43

Естонська держкомпанія Eesti Energia запропонувала накласти податок на імпортовану в Естонію та інші країни Балтії російську електрику.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

За оцінкою підприємства, російська електроенергія впливає на балтійський ринок більше, ніж на країни Північної Європи, оскільки існують обмеження на пропускну здатність між Швецією і Фінляндією, а також Швецією і Литвою.

Однак впровадження податку вимагатиме не тільки угоди з Латвією і Литвою, а й дозволу Брюсселя. В уряді ініціативу Eesti Energia наразі коментують обережно.

"Це рішення необхідно погоджувати з ЄС, і, звичайно, швидкого рішення не існує. Тут, безумовно, йде дискусія про те, наскільки ця енергія з Росії вплине на ціну в Естонії і наскільки можливо буде регулювати ринок за допомогою цих процедур", - сказав міністр економіки і інфраструктури Тааві Аас.

Раніше Аас повідомив, що через різке подорожчання квот на викиди вуглекислого газу і дешевого імпортного електрики роботу на нарвських електростанціях можуть втратити 800-1000 енергетиків, а з урахуванням членів їхніх сімей доходу можуть втратити більше 6000 осіб в Іда-Вірумаа.

В ЄС рекомендують Україні відкласти впровадження нового ринку електроенергії

З початку року було скорочено близько 500 осіб, а влітку у вимушену відпустку відправлять ще 1300 працівників Eesti Energia. Рішення про подальші скорочення були відкладені на осінь.

Уряд Естонії в четвер погодився з пропозицією Міністерства економіки та комунікацій частково замінити сланець на біомасу як паливо на нарвских електростанціях для підвищення конкурентоспроможності продукованої на електростанціях електроенергії.

Серед наступних кроків з підтримки енергетики міністр назвав запровадження тарифу за використання інфраструктури для електроенергії з третіх країн, зокрема з Росії, спільно з іншими країнами Балтії. Це рішення балтійські країни можуть ухвалювати без участі Брюсселя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.