Лідерка Естонії назвала історичним обрання країни в РБ ООН

відео
Субота, 8 червня 2019, 11:03

Обрання Естонії до Ради безпеки ООН - це історичний момент, сказала президентка країни Керсті Кальюлайд.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на канцелярію голови держави.

"Естонія з самого відновлення незалежності дотримувалася тієї лінії, що ми приймаємо свої рішення в міжнародному співтоваристві, спираючись на цінності. Цим ми заслужили довіру і цієї лінії ми повинні дотримуватися і надалі. Членство в Раді Безпеки ООН - історичний крок для Естонії. З одного боку, у нас більше шансів брати участь в обговоренні світових питань, ніж будь-коли, з іншого, зростуть наша популярність і вагомість нашого слова", - сказала Кальюлайд.

Президентка Естонії вважає неприродною політику відмови від розмов з РФ

Пріоритетами Естонії як непостійного члена Ради Безпеки ООН стануть підтримка світопорядку, заснованого на міжнародному праві, підвищення ефективності роботи Ради безпеки, ознайомлення з досвідом цифрової держави та електронного врядування, участь у вирішенні проблем клімату та екології, заявив глава естонського МЗС Урмас Рейнсалу.

"За столом Ради безпеки Естонія зможе зробити свій внесок у врегулювання конфліктів і забезпечення миру в усьому світі. Естонія виступає за те, щоб світовий порядок базувався на правилах і міжнародному праві", - цитує міністра прес-служба МЗС.

За словами Рейнсалу, "на першому місці для нас, як цифрової держави, стануть електронне управління і кібербезпека, що гарантує нашу безпеку".

Генеральна асамблея ООН обрала в п'ятницю Естонію непостійним членом Ради безпеки ООН на 2020-2021 роки.

Поряд з п'ятьма постійними членами (США, Росія, Франція, Велика Британія, Китай) в кожному складі РБ ООН також діють 10 непостійних членів, яких обирають на два роки в порядку ротації і які представляють різні географічні регіони. Щороку п'ять непостійних членів переобираються.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.