Buzzfeed: партія Сальвіні просила Росію про фінансування на таємній зустрічі в Москві

Середа, 10 липня 2019, 15:33

Видання BuzzFeed опублікували записи переговорів представників ультраправої італійської партії "Ліга" з чиновниками Кремля, під час яких італійці просили про фінансову підтримку.

Про це повідомляє "Європейська правда".

За даними видання, зустріч відбулася 18 жовтня минулого року в розкішному московському готелі "Метрополь".

"Ліга" спростовує, що РФ запропонувала Сальвіні 3 млн євро на вибори

На зустрічі, яка тривала 1 годину і 15 хвилин, були присутні шість осіб, по три від "Ліги" і російської сторони. Серед італійців був Джанлука Савойні, колишній прессекретар лідера "Ліги" і нинішнього глави МВС Італії Маттео Сальвіні.

"Ми хочемо змінити Європу. Нова Європа повинна бути набагато ближчою до Росії ", - говорить він на записах.

Савойні був присутній на обіді разом з президентом РФ Володимиром Путіним, який приїжджав до Риму минулого тижня.

Помста друзів Путіна: як скандал із націоналістами коштував посади прем'єру Австрії

Сторони обговорювали умови угоди, щоб таємно направити десятки мільйонів доларів російських грошей для фінансування партії Сальвіні.

Обговорювалася пропозиція, за якою велика російська нафтова компанія протягом року буде продавати італійській нафтовій компанії Eni не менше 3 мільйонів тонн палива вартістю близько $1,5 мільярда. Купівля та продаж буде здійснюватися через посередників, при цьому продавці будуть застосовувати пільгову ставку до цих угод.

Згідно з розрахунками, наданими BuzzFeed галузевими аналітиками, знижка могла становити близько $65 мільйонів, виходячи з цін на паливо на той момент, і саме ці гроші повинні були таємно направлятися італійській партії через посередників.

"Це дуже просто", - сказав один з італійців приблизно через 25 хвилин після початку зустрічі. "Наші політичні хлопці планували, що, з огляду на знижку в 4%, 250 000 тонн плюс 250 000 на місяць протягом року, можуть підтримати кампанію", - додав він.

При цьому на запису можна зрозуміти, наскільки ретельно обидві сторони були готові приховувати той факт, що істинним бенефіціаром угоди стане "Ліга". Таке фінансування порушує італійське виборче законодавство, яке забороняє політичним партіям приймати великі іноземні пожертвування.

Сальвіні, якого росіяни на записах називають "європейським Трампом", сам не був присутній на зустрічі, але в той час він був у Москві. Там він виступив з промовою, в якій оголосив санкції проти Росії "економічним, соціальним і культурним божевіллям".

Журналісти BuzzFeed повідомили, що не змогли встановити особу росіян, які були присутні на зустрічі, але за змістом записів чітко можна зрозуміти, що високопоставлені представники уряду були обізнані про ці переговори.

"Записи з "Метрополя" є першим переконливим доказом прихованих спроб Росії фінансувати європейські націоналістичні рухи і очевидної співучасті деяких високопоставлених представників крайніх правих сил в цих спробах", - йдеться в статті.

Напевно невідомо, чи була укладена угода, і чи отримувала "Ліга" якесь фінансування від Росії, але наявність запису докладних переговорів піднімає серйозні питання про те, чи були порушені італійські закони, і про зв'язки між Москвою і партією "Ліга".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.