Кіпр невдоволений проєктом санкцій ЄС щодо Туреччини

П'ятниця, 12 липня 2019, 10:30

Кіпр висловив незадоволення проєктом санкцій ЄС проти Туреччини за буріння газу в його водах, заявивши, що вони не є достатніми.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише EUobserver.

Як стало відомо агентству Reuters, яке отримало доступ до проєкту заяви Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ, Брюссель планує зупинити переговори за угодою про повітряний транспорт, відмовитися від зустрічей на високому рівні з Анкарою, а також заморозити фінансування та кредитування для Туреччини з наступного року.

Водночас проєкт не передбачає санкцій проти фірм та осіб, причетних до незаконної діяльності.

Передбачається, що переговори триватимуть у п'ятницю до рішення міністрів закордонних справ ЄС у понеділок.

Анкара, яка не має дипломатичних відносин з Кіпром, стверджує, що деякі райони у винятковій економічній зоні Кіпру підпадають під юрисдикцію Туреччини або турецьких кіпріотів, які мають свою сепаратистську державу на півночі острова, визнану лише Туреччиною.

Минулого місяця турецький корабель Fatih розпочав буріння за 67 кілометрів від західного узбережжя Кіпру. Інше судно Yavuz у цей час вирушило в район поблизу півострова Карпас на східному узбережжі Кіпру.

За словами дипломатів, в той час як Нікосія наполягала на посиленні формулювань санкцій, деякі інші країни ЄС побоювалися закрити всі канали зв'язку високого рівня з Анкарою.

ЄС залежний від Туреччини, яка стримує міграцію з Близького Сходу в Європу, а також в питаннях безпеки. Але відносини між ними зіпсувалися після спроби військового перевороту у 2016 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: