Уряду Чехії загрожує розпад через суперечку про міністра

П'ятниця, 12 липня 2019, 14:14

Чеські лідери у четвер не зуміли вирішити суперечку про зміну міністра культури, через що чеському уряду загрожує падіння.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на агентство Associated Press.

Прем'єр-міністр Андрей Бабіш попросив президента Мілоша Земана замінити його міністра культури в травні – про це попросила партія-партнер в його коаліційному уряді меншості. Проте Бабіш сказав, що після зустрічі в четвер президент залишився неготовим діяти.

Урядова криза в Чехії: голова МЗС готовий до відставки

Чеська соціал-демократична партія заявила, що відсторонення міністра культури, якого вони самі номінували, є умовою для того, щоб залишитися в правлячій коаліції. Соціал-демократи попросили замінити міністра Антоніна Станека після того, як він звільнив двох директорів державних художніх галерей. Ці суперечливі рішення у квітні викликали хвилю протестів.

Заміна міністра, як правило, є звичайною справою, і в Конституції Чехії сказано, що президент повинен виконувати такі вимоги прем'єр-міністра. Проте Земан сказав, що Конституція не дає йому крайнього терміну для ухвалення рішення.

Президент також висловив свої сумніви щодо того, чи зможе запропонований новий міністр Міхал Смарда впоратися з роботою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.