ЄС закликав РФ зробити все для збереження ракетного договору з США

Неділя, 14 липня 2019, 13:56

Європейський союз закликав Росію зберегти Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД).

Про це йдеться в заяві Високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки від імені Європейського союзу, повідомляє "Європейська правда".

Як зазначається у заяві, з огляду на важку і все більш нестабільну обстановку в області безпеки, існує необхідність збереження і подальшого розвитку загальних процесів контролю над озброєннями, роззброєння і нерозповсюдження ядерної зброї.

"В цьому контексті ми підкреслюємо важливість договору про ядерні сили середньої і малої дальності, який зробив значний внесок у європейську  і міжнародну безпеку в останні 30 років" - наголосили у ЄС.

"Ми глибоко стурбовані розвитком подій навколо ДРСМД, який може завершитися 2 серпня 2019 року. Ми шкодуємо про формалізацію припинення Росією своїх зобов'язань за договором 3 липня 2019 року. Майбутні дні являють собою останню можливість для діалогу і прийняття необхідних заходів для збереження цього важливого компонента архітектури європейської безпеки" - йдеться у заяві.

Нагадаємо, 3 липня президент Росії Владімір Путін підписав закон про зупинку Росією дії договору про ракети середньої та малої дальності.

Восени 2018 року президент США Дональд Трамп заявив, що Росія порушує умови ДРСМД, і в цій ситуації його збереження не вигідне Сполученим Штатам. У грудні держсекретар США Майк Помпео висунув ультиматум Росії, зажадавши протягом 60 днів знищити або модифікувати ракету 9М729, що, як стверджують у Вашингтоні, за своїми показниками порушує ДРСМД.

2 лютого Сполучені Штати припинили свої зобов'язання за Договором і почали процес виходу з нього. Якщо Росія не повернеться до виконання умов угоди, процес виходу завершиться через шість місяців, тобто 2 серпня. Росія заперечувала усі звинувачення США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.