Австрія першою в ЄС заборонить спірний гербіцид "Раундап"

Середа, 3 липня 2019, 11:59

Австрія невдовзі може стати першою країною ЄС, яка повністю заборонить гербіцид із вмістом гліфосату для знищення бур'янів, розроблений компанією Монсанто під назвою Roundup.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Депутати нижньої палати парламенту Австрії проголосували у вівторок заборонити будь-яке використання суперечливого гербіциду, оскільки гліфосат став причиною численних судових позовів в США через те, що потенційно викликає рак.

"Наукові докази канцерогенного ефекту отрути рослин зростають. Це наша відповідальність заборонити цю отруту для навколишнього середовища ", - сказала в заяві провідний соціал-демократ Памела Ренді-Вагнер.

Рішення про заборону ще має затвердити верхня палата парламенту Австрії, після чого документ буде підписано президентом країни Александром Ван дер Белленом.

Виробник добрив виплатить $289 млн американцю, який захворів на рак через його пестицид

Заборона може суперечити законодавству ЄС, оскільки в 2017 році блок дозволив використовувати гербіцид протягом п'яти років. ЄС спирається на рекомендації Європейського органу з безпеки харчових продуктів (EFSA) та Європейського агентства з хімічних речовин, які не класифікували гліфосат як канцерогенний.

Гліфосат спочатку був розроблений хімічним гігантом Monsanto, американською компанією, яка стала дочірньою компанією німецького Bayer минулого року. Гербіцид вперше з'явився на ринку під назвою Roundup в 1974 році. Патент на нього вже закінчився, і різні компанії тепер виробляють гліфосатні засоби під різними назвами.

Читайте також: "Гербіцид, що викликає рак: Європа сперечається, Україна мовчить".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.