Болгарія: звинувачений у шпигунстві надав секретні дані організаціям з РФ

Вівторок, 10 вересня 2019, 15:00

У Болгарії висунули звинувачення у шпигунстві голові руху "Русофіли" Ніколаю Малінову, а російському генералу Леоніду Решетникову заборонили в'їзд в Болгарію протягом десяти років.

Про це на брифінгу заявив генеральний прокурор Сотір Цацаров, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Vesti.

"Іноземні організації, про які ми стверджуємо і зібрали докази того, що він надавав послуги їм, знаходяться в Російській Федерації. Є дві організації - Товариство "Двоголовий орел" і "Російський інститут стратегічних досліджень", - сказав Цацаров.

Генпрокурор заявив, що слідчі зібрали докази щодо безпосередньої участі громадянина Болгарії як у схемі відмивання грошей, так і в схемі передачі секретної інформації.

Малінов, раніше двічі депутат від Соціалістичної партії, вийшов з-під арешту під заставу у розмірі близько 28 тисяч доларів. Йому заборонили виїжджати з країни.

Австрія оголосила у розшук підозрюваного в шпигунстві росіянина

У прокуратурі заявляють, що Малінов працював на дві організації майже дев'ять років, принаймні 30 разів зустрічаючись з директором Російського інституту стратегічних досліджень Решетніковим та з бізнесменом Костянтином Малофєєвим.

Під час останніх обшуків було знайдено низку документів, які свідчать, що Малінов виконував завдання, за які йому заплатили - йому та його компаніям. Окрім надання інформації про політичну ситуацію в Болгарії та на Балканах, Малінов також отримував гроші для організації різних заходів, а також для створення політичної партії, яка б працювала на зміну геополітичних інтересів Болгарії. Потрібно було створити аналітичний центр і придбати телеканали колишньої групи TV7.

Під час обшуків слідчі знайшли підготовлену Маліновим записку, яка була написана російською мовою і в якій він описав необхідність геостратегічної переорієнтації Болгарії на Росію та які заходи слід вжити для цього. Йшлося про "необхідну геополітичну переорієнтацію Болгарії або про те, що ми називаємо проєктом "Болгарія".

У документі також було описано, що геополітична переорієнтація Болгарії мала відбуватися на основі православ'я, слов'янської культури та традицій. Слід було діяти у п'яти ключових сферах - діяльність НУО, створення та обслуговування вебсайтів, створення власного телеканалу, аналітичного центру та створення партії.

Під час обшуків було також знайдено більше документів, які передбачають передачу акцій Vivacom, також згадувався російський банк ВТБ. 

Громадський рух "Русофіли" діє в Софії з 2003 року. Метою організації є зміцнення дружби і співпраці між Болгарією і Росією. В травні 2019 року президент Росії Владімір Путін нагородив лідера руху Ніколая Малінова орденом Дружби.

ЗМІ дізналися про розслідування від дружини колишнього депутата і головного редактора газети "Дума" Юрія Борисова, який спочатку був одним із затриманих.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.