Вибори у Польщі: явка найвища за 4 роки

Неділя, 13 жовтня 2019, 15:53

Станом на 12 годину дня на парламентських виборах у Польщі проголосувало 18,4% виборців.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Onet.pl.

Таким чином, наразі явка у Польщі є найвищою за останні 4 роки. Для порівняння, на парламентських виборах 2015 року станом на 12 годину явка складала 16,47%

Також нижчою була явка на місцевих виборах 2018 року та на цьогорічних виборах до Європарламенту (15,61% та 14,39% відповідно).

Як зазначається, наразі явка у східних воєводствах вища, аніж у західних.

Така явка грає на руку правлячій партії "Право та Справедливість". Нагадаємо, згідно з оприлюдненим за тиждень до дня виборів опитуванням, за них готові проголосувати 45,1% поляків, що дасть їм шанси на повторне формування одноосібної більшості.

За головну опозицій силу, "Громадянську коаліцію", планують проголосувати 24,6% польських виборців. На третьому місці перебуває "Лівиця" з 12,6% підтримки, на четвертому "Польська коаліція", яка є об’єднанням руху Kukiz15 з PSL і перебуває небезпечно близько від прохідного бар’єру з підтримкою на рівні 5,6%.

Разом із тим на результати виборів може вплинути явка. Зокрема, згідно з опитуваннями, лише 64% потенційних виборців PiS збираються йти на дільниці. Серед опозиції цей показник досягає 90-100%.

Також зазначається, що станом на 10 годину по всій Польщі сталося 30 виборчих інцидентів. Зокрема, два члени комісії виявилися під впливом алкоголю. 

Детальніше про вибори у Польщі можна почитати у статті "Голосування на тлі безвізу: як польські вибори вплинуть на відносини з Україною".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.