PiS перемагає на польських виборах, також проходять "друзі Путіна" – екзитпол

Неділя, 13 жовтня 2019, 22:14

На парламентських виборах у Польщі перемогла нинішня правляча партія "Право та Справедливість". Згідно з даними екзитполу, за неї віддали голоси 43,6% виборців, що дозволяє їм знову сформувати монокоаліцію. 

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на опитування Ipsos, яке було проведене на замовлення каналу TVN24.

Таким чином, правлячій польській партії вдалося покращити свої результат. Нагадаємо, на парламентських виборах 2015 року за них проголосувало 37,6% виборців.

Опозиційна "Громадянська платформа" отримала 27,4% голосів. Ще 11,9% проголосували за "Лівицю" - блок лівоцентристських партій.

У Сейм також проходить і "Польська коаліція" - блок Польської селянської партії та популістів із Kukiz’15 – за них віддали голоси 9,6%.

Сенсацією нинішніх виборів стало проходження до Сейму ще одних ультраправих популістів – блоку Конфедерація. За цю політичну силу проголосувало 6,4%, тоді як опитування давали їм набагато менше за прохідний бар'єр — на рівні 3,8%.

У випадку, якщо Конфедерація пройде у Сейм, це може дещо ускладнити відносини Польщі з  Україною.

Детальніше про вибори у Польщі можна почитати у статті "Голосування на тлі безвізу: як польські вибори вплинуть на відносини з Україною".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.