У ПАРЄ попросили Венеціанську комісію оцінити проєкт судової реформи Зеленського

Понеділок, 7 жовтня 2019, 11:57

Моніторинговий комітет ПАРЄ попросив Венеціанську комісію оцінити проєкт закону України про діяльність органів суддівського врядування, який передбачає реформу судової системи.

Про це йдеться в заяві Венеціанської комісії, текст якої є в розпорядженні "Європейської правди".

"Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи запросив думку Венеціанської комісії щодо недавніх поправок до законодавчої бази в Україні, що регулює діяльність Верховного суду і органів судової влади", - йдеться в повідомленні.

Минулого тижня генсек Ради Європи Марії Пейчіновіч-Бурич в листі до міністра закордонних справ Вадиму Пристайка висловила стурбованість прийнятим в першому читанні президентським проєктом закону № 1008.

Вона підкреслила, що текст законопроєкту пропонує масштабні зміни, які "можуть мати істотний вплив на незалежність судової системи. "Зокрема, це вплине на статус і повноваження суддів, а також на відповідні процедури", - підкреслила генсек Ради Європи.

Нагадаємо, 12 вересня Верховна Рада підтримала в першому читанні президентський законопроєкт про діяльність органів суддівського управління. Жодна фракція, крім "Слуги народу", не голосувала за законопроєкт.

Документ скорочує склад Верховного Суду з 200 до 100 суддів, вводить новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створює при Вищій раді правосуддя комісію доброчесності та етики, розширює список посад, на які поширюється люстрація.

Посли ЄС і Канади розкритикували цей проєкт, вказавши на безпідставність скорочення кількості суддів Верховного Суду і застосування люстрації до членів Вищої кваліфікаційної комісії судді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.