Президент Болгарії заблокував призначення генпрокурора на тлі протестів

Четвер, 7 листопада 2019, 18:48

Президент Болгарії Румен Радев в четвер заблокував призначення нового генерального прокурора – на високу посаду претендував єдиний кандидат, проти якого спалахнули вуличні протести.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Радев заявив, що не підпише документи, які мали б дозволити Івану Гешеву приступити до виконання семирічного мандата з 10 січня. Він сказав, що попросить вищий судовий орган,  Вищу раду правосуддя (SJC), яка обрала Гешева, переглянути свій вибір.

У Болгарії обрали нового генерального прокурора попри протести

Рада обрала Гешева, теперішнього заступника генпрокурора, 20 голосами проти 4 минулого місяця. Інших кандидатів на цю посаду не було і це рішення викликало серію протестів на тлі побоювань щодо того, чи буде Гешев вести справжню війну з топ-корупціонерами.

"Наявність лише одного кандидата не тільки позбавляє процедуру конкурентоспроможності, а й позбавляє наступного головного прокурора престижу і легітимності", - зазначив Радев у своїй заяві.

Керівна партія Болгарії виграла місцеві вибори

Крок президента Радева вважається значною мірою символічним,  оскільки він може заблокувати призначення тільки один раз.

Якщо Вища рада правосуддя знову підтримає Гешева, що й очікується, президенту доведеться його затвердити.

Протестувальники закликали Радева заблокувати кандидатуру Гешева, заявивши, що його обрання є результатом домовленостей між корумпованими політичними елітами та місцевими олігархами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.